Make your own free website on Tripod.com

exqvmt.gif

Brak u Islamu
Home
Uskoro
Banneri
Illahije
Mekka
Vjerovanje u Allaha Dz.s
Vjerovati u Meleke
Vjerovanje u Objave
Vjerovati u Poslanike
Vjerovati u Sudnji Dan
Vjerovati u Sudbinu
Zene Dzenneta
Dzennet i Dzehennem
Zasto Muslimane svuda Ubijaju?
Put Ashaba
Hadis Mjeseca
73 Hadisa Allahovog poslanika Muhammeda a.s
Ogled o Metafori Dzennet
Elif-lam-mim
Znacenja Kur'ana
Posao i Poslovanje
Musliman na Zapadu
Poslusnost roditeljima
Propisi koji se odnose na umrlog Muslimana
Smrt- Ono od cega bjezimo
Namaz-Sta je?Zasto? Kada? i Kako?
Namaska Pravila
Slijedzenje mudztehida
Hadisi
Brak u Islamu
Vjerovanje
Pokaji se prije smrti
16 nacina za nosenje sa stresom i napetoscu
Musa, alejhisselam, i hazreti Hidr
Bijeg od Smrti
Uciniti svijest o smrti lijepom
Muhammedovo s.a.w.s kosmicko putovanje
Kur'an - Smak Svijeta
Es-Sunnen (Mehmed Handzic)
Pismo Muslimanskoj omladini

 BRAK U ISLAMU

 


 

Poslanik Muhammed, s.a.v., kaze: “Onaj ko ozeni djevojku zbog bogatstva, Allah ga ne ucini bogatim. Onaj ko ozeni djevojku zbog ljepote, Allah mu otkrije u njoj ono sto ne voli i sto mu je ruzno. Onaj ko ozeni djevojku zbog njene vjere, Allah ce mu dati bogatstvo i ucinice da mu se svidi i da je zavoli.”

 

U braku muz i zena upotpunjuju jedno drugo

“Zene su odjeca vasa i vi ste odjeca njihova.” (K.2:187) Odjeca ima tri namjene: da pokrije, da zastiti i da uljepsa. U casnom Kur’anu jos stoji: “O sinovi Ademovi, dali smo vam odjecu koja ce pokrivati sramotu vasu i da se uljepsate.” (K.7:27)

 

Dalje u casnom Kur’anu stoji:Udavajte neudate i zenite neozenjene, ... ako su siromasni, Allah ce im iz obilja svoga dati. (K.24:32)

Imam Dzafer Sadik kaze: “Opskrba je sa zenom i celjadima.”

 

U islamu momak i djevojka postaju dozvoljeni jedno drugome samo onda kada je proucen nikah, tj. kada se serijatski vjencaju. Svaka veza van braka je blud o kome casni Kur’an kaze: 

 

I sto dalje od bluda, jer je to razvrat, kako je to ruzan put.” (K.17:32)

 

Bludnika i bludnicu izbicujte sa stotinu udaraca bica, svakog od njih, i neka vas pri vrsenju Allahovih propisa ne obuzima prema njima nikakvo sazaljenje, ako u Allaha i onaj svijet vjerujete, i neka kaznjavanju njihovom skupina vjernika prisustvuje! Bludnik ne treba da se zeni osim bludnicom ili mnogoboskinjom, a bludnica ne treba biti pozeljna osim bludniku ili mnogoboscu, to je zabranjeno vjernicima. (K. 24:2-3)

 

Kako se vjencati po serijatu? Vjenčanje na arapskom znaci nikah. Nikah mogu prouciti sami momak i djevojka ili njihovi predstavnici koje oni odaberu. Ako sami zele da prouce nikah, djevojka treba prvo reci:Zevedztuke nefsi ‘alas-sidaqil-ma’lum”. (Udajem se za tebe za odredjeni mehr). Momak mora odmah odgovoriti: “Qabiltu tezvidz“ (Prihvatam brak). Ako momak i djevojka, Hasan i Zehra, na primjer, odrede predstavnike  onda prvo Zehrin predstavnik treba da kaze:Zevedztuke muvakkilike Hasan muvakkileti Zehra ‘ala sidaqil-ma’lum. (Udajem za Hasana, koji te je ucinio svojim predstavnikom, Zehru, koja me je ucinila svojim predstavnikom, za odredeni mehr.) Odmah zatim, Hasanov predstavnik mora odgovoriti: “Qabiltu tezvidza li muvekkili Hasan ‘ala sidaqil-ma’lum.” (Prihvatam brak za Hasana, koji me je ucinio svojim predstavnikom, za odredjeni mehr.)

 

Da bi nikah bio ispravan, iz predostroznosti mora biti izgovoren pravilno na arapskom jeziku. Dovoljno je znati opste znacenje i imati cvrstu namjeru za njegovu primjenu. Ne mora se znati znacenje svake rijeci niti poznavati gramatika arapskog jezika.  Ako momak i djevojka nisu u stanju izgovoriti na arapskom, onda mogu izgovoriti nikah na svom jeziku, pod uslovom da su znacenja rijeci “zevedztu” i “qabiltu” jasno prenesena. Brak na koji se momak ili djevojka prisile automatski se ponistava i nema vrijednost.

 

Ako nevina djevojka, koja je prerasla bulug dob i stasala za brak, zeli da se uda, mora traziti dozvolu oca ili djeda, cak i onda kad je postala neovisna od njih tj. samostalna.

 

U sljedecim slucajevima djevojka ne mora traziti ocevu ili djedovu dozvolu da se uda: ako nije nevina; ako je nevina ali otac ili djed ne dopustaju joj da se uda za momka koji joj odgovara i koji joj je dozvoljen po serijatu; ako otac ili djed nisu u stanju da daju svoj pristanak, kao u slucaju mentalnih bolesti i ako nije u stanju dobiti dozvolu zbog njihove odsutnosti.

 

Mustehab je vjencati se po noci, pozvati rodbinu i prijatelje i prirediti jelo za goste.

 

Prava i duznosti u braku

Zena je osjecajnija i tjelesno slabija nego muskarac. Ona dozivljava zivot vise emocionalno i razumije mnoge stvari koje muskarac nikad nije u stanju razumjeti. Ovo muskarac mora da zna i da postuje. Ona je tjelesno slabija pa je na muzu duznost da se brine za izdrzavanje porodice. O tome Allah kaze u svojoj knjizi: Muskarci vode brigu o zenama zato sto je Allah dao prednost jednima nad drugima...” (K.4:34)

 

U islamu uloga zene i muskarca su podijeljene: zena je majka i ona je upravitelj domacinstvom dok muz stice sredstva za zivot. Zena, psihom i tjelesnom gradjom je pripremljena da bude majka, tj. ona ciji je zadatak odgoj covjecanstva. Zbog ove vazne uloge, koja iziskuje svo njeno vrijeme, ona je oslobodjena rada i zanimanja van kuce.

 

U Kur’anu jos stoji: “One (zene) imaju isto toliko prava (kao i muzevi), samo muzevi imaju prednost pred njima za jedan stepen.” (K.2:228) Islam daje sva prava zeni kao i muskarcu, npr. pravo na rad, obrazovanje, duhovno uzdizanje, intelektualni razvoj, ibadet..., ali duznosti supruge i majke su na prvom mjestu.

 

Ova prednost muskarca za jedan stepen predstavlja cinjenicu da je on fizicki snazniji i da je manje podlozan emocijama od zene. Zato kod najvaznijih pitanja i odluka u zivotu porodice islam daje muzu zadnju rijec. Dokazana je cinjenica da zena vise slusa osjecanja dok se muskarac vise oslanja na razum. Muskarac je vladar, sudija i ratnik, tj. njemu uglavnom pripadaju sve djelatnosti gdje nije dozvoljeno pasti pod uticaj emocija.

 

Dokaze za ovo nalazimo u casnome Kur’anu na mjestu gdje se govori o pozivanju svjedoka, prilici kada nije dozvoljeno slusati osjecanja.

“I navedite dva svjedoka, dva muskarca vasa, a ako nema dvojice muskaraca, onda jednog muskarca i dvije zene koje prihvatate kao svjedoke; ako jedna od njih dvije pogrijesi, neka je druga podsjeti . (K. 2:282)

 

Jos jedan dokaz da je Allah odredio covjeku da brine i uzdrzava porodicu je cinjenica da je pomognut dvostrukim dijelom od onoga sto pripada zeni u nasljedstvu: “Allah vam naredjuje da od djece vase - muskom pripadne toliko koliko dvjema zenskim.” (K.2:11)

 

moraju postojati autoriteti. Danas autoritet ne mora biti cak ni ziva osoba nego to moze biti i uredjaj kao sto je semafor. Niko ne protestira niti se buni jer uvidja da saobracaj ne bi mogao funkcionisati bez njih. Tako je u zivotu: bez Bozijih propisa ne moze se dobro zivjeti. Mora se imati na umu da je pri njihovom propisivanju uzet u obzir zivot poslije. Problem je sto covjek nije u stanju da uvjek uvidi koristi koje ce cesto biti pokazane u sljedecem zivotu.

 

U sirem smislu, nas uzor bi trebao da bude brak hazreti Fatime i hazreti Alije. Ona je radila u kuci, mljela brasno kuhala i mela, a on je radio poslove vani, kao sto je nabavka drva i hrane.

 

Islam je emancipirao zenu, oslobodivsi je odgovornosti od svega van kuce i muza. Izlaskom u druga polja rada zena nije oslobodjena uloge majke pa je stoga nepravedno preopterecena.  Poslanik Muhammed, s.a.v., kaze da je “najcjenjenija zena u Allahovim ocima ona koja je najposlusnija muzu i koja ne napusta kucu.” U savjetu koji je Boziji Poslanik dao svojoj tek udanoj kcerci Fatimi stoji: “Fatima, ako bi se neka zena neprestano klanjala Bogu sedamdeset godina ali umrla neposlusna svome muzu i on bio ljut na nju zbog toga, zavrsila bi u dzehennemu.”

 

Islam nije zabranio zeni da radi nego je stvorio sve uslove da se posveti kuci i porodici. Zene koje posvete svoje vrijeme radu van kuce i karijeri lisavaju djecu njihovog prirodnog prava - majcinske ljubavi i brige.

 

Autoritet u porodici

Svaka vrsta aktivnosti i zajednickog zivota koji ukljucuje vise od jedne osobe iziskuje rukovodjenje i upravljanje, i pokornost i potcinjavanje. Da bi zivot zajednice funkcionisao

Mora se reci da autoritet zasnovan na tiraniji i nepravdi nikad ne moze biti stabilan. Tako ni muzev autoritet nije zasnovan na tome nego na ljubavi. “I jedan od dokaza Njegovih je to sto za vas, od vrste vase, stvara bracne drugove da se uz njih smirite, i sto izmedju vas uspostavlja ljubav i samilost; to su zaista pouke za ljude koji razmisljaju.”  (K.30:21) 

 

Emancipacija zene na Zapadu je ucinila da se mnoge od njih nikad ne udaju, pod izgovorom da zele da zadrze “slobodu”. Ovim se covjekova civilizacija vraca hiljadama godina nazad, kada brak nije postojao i zena bila slobodna od bracne veze. Tada je bila predmet polnih prohtijeva muskarca, koji bi je imao dan-dva, i onda je vratio u njenu “slobodu”. Danas se filmovima, literaturom i muzikom propagira nacin zivota u kojem se zena cini predmetom seksualne zelje i stavlja u sluzbu reklame. Pomocu nje se zele privuci kupci za svaku vrstu proizvoda - od sampona do automobila. Medjutim istina je da zena samo brakom dobija ugled i cuva cast i cistotu.

 

Danasnja “moderna” i “nezavisna” zena je potpuno izgubila osjecanja koja se obicno nalaze u zena njihove dobi. One su novi pol koji nije muski, jer im je fizionomija zenska, a ni zenski, jer su im zelje, razmisljanja i nacin zivota muski.

 

Duznosti zene

Zarada koju muz donese, bila ona mala ili velika,  za zenu treba biti bolja od svega na svijetu. Njena duznost je onda podesiti potrosnju domacinstva u njenim granicama. Plemeniti Poslanik je rekao: “Svakoj zeni koja je zadovoljna primanjima muza i koja ne trazi vise od njegovih mogucnosti Allah ce dati sedamdeset hiljada dzennetskih haljina. Onoj zeni ciji prohtjevi ne mogu biti zadovoljeni iz muzevljevog prihoda i koja nije zadovoljna sa onim sto zaradi, bilo to malo ili puno, Allah nece prihvatiti njena dobra djela, nece joj oprostiti grijehe i bice njome nezadovoljan sve dok se ne pokaje.”

 

Ponekad brinuti o kucanstvu i ishrani familije nije lahko. Medjutim, Allah, Uzviseni, propisao je nagradu zeni za svaki trud. Poslanik, s.a.v., je rekao: “Kada je dim ujede za oci i prolije suzu za vrijeme pripemanja jela, Allah zeni upise nagradu kao covjeku koji se bori na Njegovom putu i koji prolije suzu u strahu od Njega.” Na drugom mjestu on, s.a.v., kaze: “Ako zena premjesti neku stvar u kuci sa jednog mjesta na neko drugo, bolje i prikladnije, Allah je milostivo pogleda. A onoga koga On milostivo gleda nece nikad kazniti.”

 

Buducnost jednog naroda zavisi od narastaja koji dodju na svijet iz majcinih utroba. Niko ne moze zamijeniti majku u odgoju i paznji djece. To je njena duznost prema narodu, za koju joj islam obecava veliku nagrada. Poslanik, s.a.v., kaze: “Kada zatrudni pa sve dok se porodi zeni pripada nagrada covjeka koji svaki dan posti, uvijek klanja, gubi zivot i trosi bogatstvo na Allahovom putu. Kada rodi dijete zeni pripada tolika nagrada koju covjek nije u stanju ni zamisliti. I svaki put kada podoji dijete zena dobija nagradu covjeka koji oslobodi roba.” Poslije ovoga covjek se pita ko je u islamu u boljem polozaju - muskarac ili zena.  

  

Duznosti muskarca

Po serijatu covjek je duzan da uzdrzava zenu zbog cega mu je dat autoritet, koji je zasnovan na ljubavi. U casnom Kur’anu se kaze: “S njima lijepo lijepo zivite!” (K.4:19)  Poslanik je rekao: “Muz koji je nepravedan prema zeni ce biti prvi koji ce uci u dzehennem. “ On, s.a.v., je rekao: “Znajte da je najbolji covjek medju vama onaj koji najbolje postupa prema svojoj zeni.” 

Imam Dzafer Sadik kaze: “Sto covjek vise vjeruje, njegova ljubav prema zeni se povecava.”

 

Prema hadisu lijepo postupati prema zeni znaci obezbijediti joj uslove zivota koje je imala u kuci svojih roditelja tako da ne osjeti oskudicu niti ima brigu. Ali o slucaju kada covjek nema velika primanja i ne moze joj obezbijediti takav standard, u casnom Kur’anu se kaze: “... Imucan prema svojim mogucnostima, a siromasan prema svojim ... “ (K.2:236)

 

Prema seriatu, muz uzdrzava zenu  u zamjenu za njenu poslusnost. Boziji Poslanik, s.a.v., kaze: “Proklet je covjek koji zanemari potrebe svoje familije.”

 

Kako smo ranije rekli, zena je vise podlozna emocijama. Tako u slucajevima kada iskrsnu sporovi i neslaganja, islam nalaze muzu da bude tolerantan.  U casnom Kur’anu se kaze: S njima lijepo zivite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguce je da bas je u onome prema cemu odvratnost osjecate Allah veliko dobro dao.” (4:19)

 

Zena lose naravi za covjeka moze znaciti dzehennem na zemlji. Kada se poslanik Ibrahim zalio Allahu na zenu Saru, On mu je odgovorio: “Zena je slicna rebru: ne vrijedi ga pokusavati ispraviti, jer ce puci. Gledaj da ga koristis onako kakvo jeste.”

 

Kur’an i hadisi nam nalazu da ucvrstimo bracnu vezu ljubavlju i razumijevanjem, cak i onda ako to znaci odricanje i trpljenje do odredjene mjere.  Idealan brak u islamu je onaj u kome muz i zena vole i cijene jedno drugo i savjesno izvrsavaju duznosti koje imaju jedno prema drugome.

 

Bracni problemi i rjesenja

Problem nastaje kada jedna ili obje strane zanemare duznosti koje imaju u braku. Za svaki slucaj islam ima rijesenja.

O slucaju kada je problem u zeni, casni Kur’an nam kaze: “A one cije se neposlusnosti pribojavate, vi upozorite, i od njih se u postelji rastavite, i udarite ih; a kada vam postanu poslusne, onda im zulum ne cinite.” (K.4:34) 

 

Znaci, prvi korak je da muz upozori zenu na gresku i zatrazi da promijeni ponasanje. Ako to ne  pomogne, treba je ostaviti samu u krevetu. Ako ova vrsta precutnog protesta ne donese rezultat, islam dozvoljava muzu da udari zenu.

 

Ali, cime, gdje i koliko? Udarac mora biti blag. Imam Muhammed Bakir kaze o ovom udarcu: “To je udarac cackalicom.” (Koliko boli kada se udari cackalicom?!) Po seriatu od udarca se ne smije koza zacrveniti a kamoli pomodriti ili ozlijediti. Nije dozvoljeno udariti po licu, niti po bilo kojem dijelu nekoliko puta. Ukratko, ovim postupkom nije cilj nanijeti bol nego pokazati da je njeno ponasanje prevrsilo svaku mjeru.

 

Ako muskarac grijesi i ne izvrsava svoje duznosti, onda zena treba poceti da radi na rjesenju. “Ako se neka zena plasi da ce muz poceti prema njoj grubo postupati ili da ce je znamariti, onda se nece ogrijesiti ako se nagode, - a nagodba je najbolji nacin...” (K.4:128) Ako to ne pomogne zena ima pravo da se zali mudztehidu ili njegovom vakilu, koji ima puno ovlastenje da rijesi slucaj prema istrazi i dokazima, i donese presudu prema Kur’anu i Sunnetu.

 

Kada oboje grijese Kur’an nam kaze: Ako se bojite razdora izmedju njih dvoje, onda posaljite jednog pomiritelja iz njegove, a jednog pomiritelja iz njezine porodice. Ako oni zele izmirenje, Allah ce ih pomiriti jer Allah sve zna i o svemu je obavijesten! (K. 4:35) 

Posrednici se mogu pozvati i u prva dva slucaja.

 

Razvod braka

Islam dopusta rastavu braka kada nije moguce pronaci rjesenje i zajednicki zivot predstavlja nepodnosljiv teret. U ovome se islam razlikuje od krscanstva u kojem razvod braka nije dopusten.

 

U islamu rastava moze biti tri vrste: prvi je talak koji se obicno prevodi kao razvod ili pustanje. U Kur’anu stoji: “O Vjerovjesnice, kada htjednete zene da pustite, vi ih poslije perioda (cekanja) njihova pustite, i vrijeme koje treba da prodje brojite...” (K.65:1) 

 

Drugi slucaj je kada zena ne moze trpiti muzevljevo zlostavljanje i nebrigu. Tada joj je data mogucnost da ponudi nesto da je oslobodi bracne veze. Ovo se po serijatu zove khul. U Kur’anu stoji: “A ako se bojite da njih dvoje Allahove propise nece izvrsavati, onda nece uciniti grijeh kada mu ona da nesto da je oslobodi bracne veze. To su allahovi propisi.” (K.2:299)

 

Kada su oboje siti jedno drugoga i zele da prekinu brak, u serijatskim terminima se ovo zove mubarat. “Ako se njih dvoje (dogovore da se) rastave, Allah ce im iz obilja svoga oboma dati.” (K.4:130)  

 

U sva tri slucaja samo muz ima pravo donijeti zadnju odluku o rastavi braka. Islam odvraca supruznike od rastavljanja i postavlja uslove koji ga otezavaju. Tako na primjer, da bi razvod bio ispravan, mora se pravilno izgovoriti formula razvoda; pri razvodu se mora imati dva svjedoka; zena ne smije biti u menzesu; ne smiju imati polni odnos poslije zadnjeg menzesa. Poslije razvoda postoje tri mjeseca cekanja da bi se pruzila prilika za pomirenje i povratak. Ako se u ova tri mjeseca vrate jedno drugome, razvod se ponistava.

 

U  casnom Kur’anu se kaze: “Ne zadrzavajte ih da biste im ucinili nasilje; a onaj ko tako postupi - ogrijesio se prema sebi. Ne igrajte se Allahovim propisima ...” (K.2:231) Postoje slucajevi kada muz ne drzi do svoje duznosti i zloupotrebljava autoritet, kada ignorise zeninu zelju da srede problem ili da se rastave. U ovom slucaju ona treba pisati svom mudztehidu ili njegovom vakilu, i objasniti svoju situaciju. Poslije toga mudztehid ili njegov vakil ce obavijestiti muza o zeninim zalbama i dati mu odredjeni rok, recimo tri mjeseca, da promijeni ponasanje. Ako muz ostane isti, mudztehid ce zatraziti od njega da razvede zenu, a ako ovaj odbije, sam mudztehid ima pravo osloboditi zenu takve stetne bracne veze.

 

Razvod u islamu je nepozeljan. Boziji Poslanik je rekao: “Od svih stvari koje su u islamu dopustene najgora je razvod.” Na drugom mjestu On, s.a.v., kaze: “Dzibrail me je toliko savjetovao da se sa zenama blago odnosim, da sam pomislio da se nece moci razvesti osim u slucajevima otvorenog nevjerstva.” Islam je dozvolio razvod ocekujuci od muslimana da posezu za njim u najmanjoj mogucoj mjeri. Rezultat je da je razvod u zajednici rijetka stvar, i porodicni zivot muslimanske porodice je siguran i sretan da nemusliman to nije u stanju ni zamisliti.

I na kraju molim Allaha Dzelle  Sanuhu da nas uputi na pravi put. Amin