Make your own free website on Tripod.com

exqvmt.gif

Vjerovanje
Home
Uskoro
Banneri
Illahije
Mekka
Vjerovanje u Allaha Dz.s
Vjerovati u Meleke
Vjerovanje u Objave
Vjerovati u Poslanike
Vjerovati u Sudnji Dan
Vjerovati u Sudbinu
Zene Dzenneta
Dzennet i Dzehennem
Zasto Muslimane svuda Ubijaju?
Put Ashaba
Hadis Mjeseca
73 Hadisa Allahovog poslanika Muhammeda a.s
Ogled o Metafori Dzennet
Elif-lam-mim
Znacenja Kur'ana
Posao i Poslovanje
Musliman na Zapadu
Poslusnost roditeljima
Propisi koji se odnose na umrlog Muslimana
Smrt- Ono od cega bjezimo
Namaz-Sta je?Zasto? Kada? i Kako?
Namaska Pravila
Slijedzenje mudztehida
Hadisi
Brak u Islamu
Vjerovanje
Pokaji se prije smrti
16 nacina za nosenje sa stresom i napetoscu
Musa, alejhisselam, i hazreti Hidr
Bijeg od Smrti
Uciniti svijest o smrti lijepom
Muhammedovo s.a.w.s kosmicko putovanje
Kur'an - Smak Svijeta
Es-Sunnen (Mehmed Handzic)
Pismo Muslimanskoj omladini

Vjerovanje

 

Tema 1.STA ZNACI MOJA PRIPADNOST ISLAMU?

 Bismillahir-rahmanir-rahim

 

Hvala pripada, Allahu , Njega hvalčimo i od Njega milost i oprost trazimo. Njemu se utjecemo od zla nasih samih djela. Koga On uputi , taj ne moze zalutati , a koga on ostavi na stranputnici niko ga ne moze uputiti.

 

            Islam je najveca blagodat kojom se Uzviseni Allah smilovao covjecanstvu. Uzviseni Allah kaze : « Danas sam upotpunio vasu vjeru, i blagodat svoju prema vama» (Maide , 3)

Potrebno je ispravno shvatiti znacenje rijeci blagodat. Postavlja se pitanje sta znaci moja pripadnost islamu. Narocito danas, kada je puno onih koji se pozivaju na Islam , i podsjecaju na hadis u kome Poslanik kaze: « doci ce vrijeme kad ce se vas sakupiti ljudi da vas uniste , kao sto se okupe izjelice oko sofre» rekose: « Zbog malobrojnosti, Allahov Poslanice?» , rece : « Ne, bit cete mnogobrojni, ali cete biti poput , morske pjene.»

 

Znaj da ti je obaveza spoznati svoga Gospodara, Poslanika  i svoju vjeru, jer samo tako ces biti od onih na koje se odnose rijeci Poslanika : «Ko bude zadovoljan Allahom kao Gospodarom, Islamom kao vjerom , i Muhammedom kao Poslanikom , osjetit ce slast imana.» (muslimi)

 

Prenosi se od Hasana Basrija da je rekao : « Iman nisu puste zelje, niti hvalisanje. Iman je nesto sto je duboko u srcu i sto su djela potvrdila.»

 

Tvoja pripadnost Islamu znaci :

 

  1. Da vjerujes u allaha, sto znaci da vjerujes da je On Stvoritelj , Vladar , i Onaj Koji upravlja. Allah Uzviseni kaze : « Gospodar nebesa i zemlje i onoga sto je izmedju njih pa Ga obozavaj i budi strpljiv u cinjenju ibadeta. Njemu i niko nije Mu ravan.»
  2. Da vjerujes u meleke, bica koja je Allah stvorio , zbog pokornosti Njemu. Kaze Allah Uzviseni : « Oni nisu nepokorni i rade samo sto im se naredi.» (tahrim , 6)
  3. Da vjerujes u Allahove objave, Tewrat, Zebur, Indzil , i druge koje nisu imenovane a Kur'an je posljednja objava i obaveza je svim ljudima da ga slijede. Stoga , kada Kur'an  dodje do covjeka , onda je dokaz za ili protiv njega. Kaze Poslanik : « Kur'an je dokaz za tebe ili protiv tebe.»
  4. Da vjerujes u onaj svijet ahiret, sto znaci :

       - Vjerovanje u zagrobni zivot

       - Vjerovanje u smak svijeta

       - Vjerovanje u prozivljenje

       - Vjerovanje u polaganje racuna

       - Vjerovanje u ulazak u Dzennet ili dzehennem

       - Vjerovanje u vjecnost

5.   Da vjerujes u sudbini , sto znaci :

      - vjerovanje da je Allah sve znao oduvjek i zauvijek

      - vjerovanje da je sve zapisano u Knjigu, koja je kod njega

      - vjerovanje da je sve desava po Njegovoj volji

    - vjerovanje da je sve On stvorio.

 

6.   Znaj da svoja uvjerenja, ako zelis pristupiti u Islam moras potvrditi, izgovaranjem sljedecih rijeci : « Eshedu en la ilahe ilellah we eshedu enne Muhammeden abduhu we resuluhu» sto znaci : « Vjerujem da nema Boga osim Allaha, i da je Muhammed Njgov rob i poslanik.»

 

7. Znaj da je Allah propisao pet dnevnih namaza svakom svome robu. Poslanik kaze : « ..... obavjesti ih da im je Allah propisao pet dnevnih namaza u toku dana i noci.» (buhari i muslimi)

 

8. Zekat je propisan na odredjene imetke jednom u godini, kao ciscenje imetaka i dusu covjeka. Allah kaze : « Uzmi od njihovih imetaka zekat, kojim ces ih ocistiti....» (tewba)

 

9.Dapostis mjesec Ramazana.

 

10.Da Hadzdz obavis, ako si u mogucnosti jednom u zivotu..Prenosi Omer hadis kojeg biljezi Muslim : «Sjedili smo jednom s Poslanikom , kad se iznenada pojavi se covjek u jako bijeloj odjeci , jako crne kose, ne vide se na njemu tragovi putovanja i niko ga od nas nije poznavao. Sjede do Poslanika prisloni koljena uz poslanikova , stavi ruke na natkoljenice i rece : « O Muhammede, obavijesti me o Islamu. Poslanik mu rece :  Islam je da svjedocis da nema Boga sem Allaha i da je Muhammed Njegov Poslanik , da obavljas namaz, dajes zakat, postis Ramazan i obavis hadzdz ako si u mogucnosti. Rece : istinu si rekao, zacudismo se pita pa potvrdjuje. Rece : Reci mi sta je iman ? Rece : Iman je da vjerujes u Allaha, Njegove meleke, poslanike, Sudnji dan

i u pdredbu dobra i zla.»

 

Znaj da ova vjera pociva na dva velika temelja :

 

·        Odnos prema Stvoritelju,

·        Odnos prema stvorenjima    

Stoga tvoje pridrzavanje Islama znaci i sljedece :

 

a)      Dobrocinstvo prema onima koji su najpreci da im se zahvalis za dobro i koliko mozes oduzis , posebno svojoj majci. Njoj pripadaju tri cetvrtine dobrocinstva kako je to rekao Poslanik kada je upitan ko je najpreci da mu se dobrocinstvo cini. Rece : «Majka» , a ko onda? Rece : « Majka». Pa onda? Rece: Majka . Pa ko onda. Rece : «tvoj otac»!

b)      Dobrocinstvo i lijepo ponasanje sa svim ljudima. Kaze Poslanik : «...lijepo se ponasaj sa svim ljudima» (Tirmizi , hasen)

c)      Posebno paznju  zasluzuje tvoja rodbina , za koju , Allah kaze : « dobrocinstvo bliznjem cinite»(Nisa)

d)      Dobrocinstvo prema komsiji. Kaze Allah : « Dobrocinstvo komsijama bliznjim i daljim cinite.» ( Nisa)

Poslanik kaze: « Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka pazi svog komsiju....»! (buhari).

Ibn Teimijje , sejhul-islam , rekao je : « Oni vjeruju u obaveznost odanosti ummetu,vjerujuci u rijeci Poslanika : « Vjernici su kao jaka gradjevina , potpomazu jedan drugog.»

I vjeruju u rijeci Poslanika : « Primjer vjernika u medjusobnoj ljubavi i samilosti je kao primjer tijela, kad se nesto zaboli , svi se dijelovi pridruze u nesanici i temperaturi.»

Nareduju strpljivost u nedacama i zahvalnost na blagodatima i zadovoljstvo  s gorkom sudbinom.

 

Pozivaju u lijepo ponasanje i lijepa djela , vjerujuci u rijeci Poslanika : « Kose najljepse ponasa, taj je najpotpunijeg imana.»

 Preporucuju da spajas vezu s onim ko je s tobom prekine, da das onome ko tebi uskrati, da oprostis onome ko tebi nepravdu ucini.

 

Naredjuju dobrocinstvo  roditeljima , spajanje redbinskih veza, lijepo postupanje prema komsiji, da se dobrocinstvo cini sirocadima, siromasima i putnicima , da se bude blag sa onim koji su u tvom posjedu, i ljudima i zivotinjama.

 

Zabranjuju oholost , nepravdu i omalovazavanje ljudi.

 

 

Ukratko , postivaju sve sto je lijepo i dobro a odvracaju od loseg i ruznog....

 

 

Neka je salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu i ashabe!