Make your own free website on Tripod.com

exqvmt.gif

Zene Dzenneta

Home
Uskoro
Banneri
Illahije
Mekka
Vjerovanje u Allaha Dz.s
Vjerovati u Meleke
Vjerovanje u Objave
Vjerovati u Poslanike
Vjerovati u Sudnji Dan
Vjerovati u Sudbinu
Zene Dzenneta
Dzennet i Dzehennem
Zasto Muslimane svuda Ubijaju?
Put Ashaba
Hadis Mjeseca
73 Hadisa Allahovog poslanika Muhammeda a.s
Ogled o Metafori Dzennet
Elif-lam-mim
Znacenja Kur'ana
Posao i Poslovanje
Musliman na Zapadu
Poslusnost roditeljima
Propisi koji se odnose na umrlog Muslimana
Smrt- Ono od cega bjezimo
Namaz-Sta je?Zasto? Kada? i Kako?
Namaska Pravila
Slijedzenje mudztehida
Hadisi
Brak u Islamu
Vjerovanje
Pokaji se prije smrti
16 nacina za nosenje sa stresom i napetoscu
Musa, alejhisselam, i hazreti Hidr
Bijeg od Smrti
Uciniti svijest o smrti lijepom
Muhammedovo s.a.w.s kosmicko putovanje
Kur'an - Smak Svijeta
Es-Sunnen (Mehmed Handzic)
Pismo Muslimanskoj omladini

Zene raja
Razne temeCrna Zena”

Dzenet je za one zene i muskarce koji vjeruju.

Cesto puta mozemo cuti kako imam za vrijeme vaza na dzumi namazu prica o Dzenetu i odjednom, nasa srca i misli se “ukljuce” na tu talasnu duzinu, kao da slusamo interesantnu emisiju na radiju. Medjutim, mnogo govornika, imama, prica o raju kao da je to kuca samo za muskarce. U stvarnosti, to bas i nije tako! Raj je, kako rece na pocetku, za zene i muskarce koji vjeruju. Cijena, ili karta, za raj jeste cvrsto vjerovanje u Allaha dzelesanuhu, ljubav prema Allahu dzelesanuhu i Njegovom poslanika s.a.w.s., te poslusnost prema Allahu dzelesanuhu i Njegovom poslanika s.a.w.s.

Sta sljedi jeste par dobrih vijesti koje su nam ostavljenje u amanet od Allahovog dzelesanuhu poslanika Muhameda a.s. koje se odnose na zene . *Rekla je Aisa radijalahu anhu: “Ja nisam bila ljubomorna na niti jednu od poslanika a.s. zena kao sto sam bila ljubomorna na Hatidzu, iako je ona umrla prije nego sto sam se ja i udala za poslanika alejhiselaam, jer sam dosta puta cula kako je poslanik alejhiselaam spominje te da je Allah dzelesanuhu rekao poslaniku a.s. da prenese dobru vijest Hatidzi da ce ona biti jedna od tih koja ce imati palacu u Dzenetu napravljenu od Qasaba (materijal napravljen od dragog kamenja i bisera), i kada se god zakolje kurban, Hatidza ce dobiti od Allaha dzelesanuhu veliki dio ovog mesa da podjeli medju svojim prijateljicama (Sahih al- Buhari).
,br> *Anas prenosi da je Allahov dzelesanuhu poslanik alejhiselaam rekao: “Najbolje zene cijelog covjecanstva su cetiri zene: Merijem kcer Imrana, Asija zena farina, Hatidza kcer Kuvalidova, i Fatima kcerka poslanika a.s." (Buhari i Muslim).

*Prenosi Ebu Hurejre: "Kada je Dzibrail dosao poslaniku a.s. on mu je rekao: 'O ti Allahov poslanice! Hatidza ce ti uskoro doci da ti donese tanjir mesne supe (ili neke vrste hrane ili nekog pica). Kada ti dodje, poselami je u ime njenog Boga, Allaha dzelesanuhu, i u moje ime takodjer, i prenesi joj dobru vijest o kuci od Qasaba u Dzenetu gdje nece biti buke ili umora (nedaca)' (al- Buhari)."
,br> *Prenosi Ata bin Abi Rabah: “Ibn Abbas mi je rekao, ‘Dali hoces da ti pokazem zenu koja ce biti jedna od stanovnika Dzeneta?’ Ja sam rekao, ‘Da.’ On je potom rekao, ‘Ova crna zena je dosla kod poslanika a.s. i rekla mu, ‘ Ja imam napade epilepsije i moje se tijelo prilikom napada obnazi, otkrije; molim te, moli se Allahu dzelesanuhu za mene.’ Poslanik a.s. joj se obratio ‘Ako hoces, budi strpljiva i imat ces (uci ces u) Dzenet; a ako zelis ja cu se moliti Allahu dzelesanuhu da te izljeci.’ Ona je potom rekla, ‘Ja cu ostati strpljiva,’ ali je dodala, ‘ Ali ja se takodjer obnazim u toku napada, zato molim te, moli Allaha dzelesanuhu za mene da se neotkrivam vise.’ Muhamed a.s. je potom zamilo Allaha dzelesanuhu u ime ove zene (al- Buhari)."

Gore spomenuti hadisi ocito tvrde da neke zene vec imaju status Dzenetlija. Sta zene sadasnjice mogu da urade da bi dobile, zaradile, status Dzenetlije? Da bi dobile status Dzenetlije, zene sadasnjice moraju raditi kako su ove zene proslosti radile, zivjele, ponasale se, pricale, oblacile se, hodale, et cetera. U ovom tekstu, mi ce mo pokusati da naucimo inshAllah od ove crne zene koja cak nije poznata ni po imenu, radije, poznata je po svome djelu, vjeri, umjerenosti, cistoci, i po njenom statusu Dzenetlije. I ovo je, zaista, ono sto je na kraju i najvaznije, a evo i zasto.

Kada je Abdulah Ibn Abbas radijAllahu anhu rekao “ova crna zena,” nije isao na to da nam ukaze na njenu pripadnost nekoj rasi ili da umanji njenu vaznost na neki nacin. Da pace, on je mislio da nauci ljude oko njega jedan od velikih Islamskih principa, a to je “O ljudi! Mi smo vas stvorili od covjeka i zene i razdvojili smo vas u ljude i plemena da mozete znati jedni druge, gdje su oni najpostovaniji medju vama oni koji su najreligiozniji kod Allaha dzelesanuhu.”

Isti princip je spomenut u sljedecem hadisu: “Allah dzelesanuhu ne gleda u oblik vasih tijela vec gleda u vasa srca (i vasa djela)” (Muslim). Ona, crna zena, je bila fizicki bolesna, ali se ponadala da joj molitva od Muhameda a.s. upucena Allahu dzelesanuhu moze pomoci. Ona je znala da onaj koji lijeci, ash-Shaafee, je Allah dzelesanuhu, I Allah dzelesanuhu ce odgovoriti na njenu, odnosno poslanikovu, molitvu. Mozemo zakljuciti da molitva, du’a, lijeci sve bolesti bile to bolesti tijela ili srca. Al-Hafidh Ibn Hajar je dao sljedeci komentar na spomenuti hadis: “Moze se zakljuciti iz ovoga hadisa da je molitva Allahu dzelesanuhu najbolji lijek za bolesti i da je to najuspjesniji metod lijecenja ako se u vidu imaju ove tri stvari: cist nijet, vjerovanje u dobrotvornost molitve kroz Allahovu dzelesanuhu pravednost i pouzdanje u Allaha dzelesanuhu.” Cinjenica da je poslanik s.a.w.s. rekao: “Ako hoces, budi strpljiva i imat ces (uci ces u) Dzenet,” je dokaz snage (moci) i nagrade za strpljivost za vrijeme bolesti. U jednom drugom hadisu, Muhamed a.s. je rekao: “ Kada god zlo zadesi Muslimana, biti ce mu oprosteni grijesi cak i da ga trn ubode” (Muslim).

U jednom drugom hadisu, takodjer prenesenog od Muslima, Ummu as-Sa’ib je proklinjala (psovala) groznicu na sta joj je Muhamed alejhiselaam odgovorio: “Nemoj da kletes groznicu jer groznica odnosi grijehe kao sto vatra odnosi necistoce iz zeljeza (gvozdja).” Ocito, crna zena je dala prednost patnji na ovome svijetu da bi dobila vijecnu nagradu u Dzenetu! Ona je takodjer patila od bolesti, ali njena bol i neugodnosti koje joj je bol prouzrokovala nisu bili uzrok njene neposlusnosti prema njenom Gospodaru, Allahu dzelesanuhu. Iz price o crnoj zeni mozemo izvuci sljedecu pouku: nije vazno ko si i sta si, ako si na Allahovom dzelesanuhu putu, sigurno ces naici na poteskoce jer je Dzenet okruzen poteskocama. Iz ovoga moze da sljedi jos jedan zakljucak: ako je zivot lak i sve nam se cini roze boje, moramo sebe preispitati, dali pratimo pravi Islam...dali smo na pravom putu? U zapadnoj kulturi je pogotovo tesko za mladu zenu da nosi haljine koje skrivaju njene cari, mahramu (hidzab) iako nam je ovo naredjeno, da neprica sa stranim muskarcima sto je takodjer naredjeno, osim ako je neophodno. U pocetku, sve ovo za neke moze biti jako tesko postici, ali kada covjek prevazidje ovosvijetske brige zbog ljubavi prema Allahu dzelesanuhu, sve druge prepreke postaju beznacajne. Prema tome, vazno pitanje jeste kako da covjek prevazidje sve te poteskoce?

Za pocetak, covjek bi trebao da zna Allaha dzelesanuhu i njegova casna imena i atribute, da voli i slusa Allaha dzelesanuhu i Njegovog poslanika alejhiselaam i sa ovim postovanjem docice i Allahova dzelesanuhu milost, inshAllah. Ona, crna zena, je odlucila da bude strpljiva (nije za dzabe ona narodna- strpljen spasen) ali nije mogla da tolerise da se njena cast, skromnost i cednost na bilo koji nacin narusi zato sto joj se tijelo otkrivalo dok je ona patila napade epilepsije, iako nije imala kontrolu nad tim napadima. Zaista, ona je bila vijeran rob i sluga Allahu dzelesanuhu; bila je odani pravovijernik, Muslima (Muslimanka), pobozna zena, iskrena zena, i lojalna (odana) Allahu dzelesanuhu i poslaniku alejhiselaam. I pored ovih istinskih kvaliteta prave Muslime, ona je bila mudra i plemenita zena, sto mozemo shvatiti kroz njene rijeci: “…ali ja se takodjer obnazim u toku napada, zato molim te, moli Allaha dzelesanuhu za mene da se neotkrivam vise.” Kada bi se rijeci pisale u zlatu, ovo bi bile te rijeci! Zapamtimo ovu jednostavnu jednacinu: Iman + Patnja + Strpljivost = Dzenet. Takodjer, mozemo zakljuciti da pravovijerna Muslimanka ima urodjenu narav koja joj nedopusta, jer ona to nevoli, da se otkriva ispred drugih, voli skromnost i cednost, a mrzi otkrivati svoje tijelo I svoju ljepotu. Crna zena radijAllahu anhu je mogla izdrzati, i pristala da izdrzi, bolest ali nije mogla izdrzati da joj tijelo bude otkriveno svakome na ocevid. Poenta, moramo razumjeti, nije da je zena crna ili bijela, bogata ili siromasna, carica ili sluskinja. Poenta jeste njeno vjerovanje, ubjedjenje, koje je urodjeno u srca Muslimana kao sto je krv urodjena da kola venama i arterijama. Ona je zene koja je totalno posvecena i odana Islamu. Cetrnaest stotina godina historije nam je pokazalo da Muslimanke mogu da podnesu i glad, i neimastinu, i bolest ali ono sto nemogu da podnesu jeste neposlusnost prema Allahu dzelesanuhu. Neke zene bi cak govorile svojim muzevima dok ih ispracaju na posao: “Boj se Allaha dzelesanuhu jer mi mozemo izdrzati i glad i zedj ali nemozemo izdrzati Dzehenemsku vatru (citaj: nemoj da zaradjujes haram (lose) pare…pokusaj da zaradis na halal (dozvoljen) nacin).“

I za kraj, drage sestre, upitajte se, zasto je Hatidza radijAllahu anhu dozivjela toliki stupanj postovanja kod Allaha dzelesanuhu I Njegovog meleka Dzibrila alejhiselaam pa da joj oni salju pozdrave i dobre vijesti? Upitajte se sestre, zasto je to Hatidza nagradjena palacom u Dzenetu, palacom ciju ljepotu niko nemoze zamisliti? Ako ste imale priliku da procitate biografiju, zivotnu pricu, Hatidze I drugih zena njoj slicne u svojoj pravovijernosti, vi bi ste, drage sestre, pozeljele da budete pa makar i sluzavke takvoj zeni; da joj cipele donesete pred nju; ocistite njenu odjecu; da je usluzite na sve moguce nacine, samo da dobijete koliko jednu dovu (molitvu) od te zene upucenu Allahu dzelesanuhu u vase ime. Kazu ucenjaci islamskih nauka da mi ustvari i neznamo koliko je velik bio karakter ovog (Hatidzinog) ummeta (naroda). Kada bi barem pokusali da saznamo o zivotu pravovijernih, mi bi u njihovom primjeru nasli pravu uputu za zivljenje naseg zivota, i kad bi znali i pratili ove nase pravovijerne pretke, i mi bi postali jedni od vodecih ljudi covjecanstva, kao sto je Hatidza!

Kazu, iman (vjera) se nedobija nadanjem, iman je ono sto se desava u nasim srcima i sto dnevno potvrdjujemo nasim dijelima (maa waqa`a fil qalbi wa saddaqahul-`amal). Na vama je sada da razmislite o ovome sto ste procitali i da se klanjate Allahu dzelesanuhu da i vi budete jedan od stanovnika Dzeneta, i da nam Allah dzelesanuhu podari vjeru i strpljivost koja ce nas dovesti do Dzeneta. Takodjer, molite Allaha dzelesanuhu da blagoslovi (dariva) nas ummet sa jos vise zena kao sto je bila ova crna zena radijAllahu anhu (neka je Allah zadovoljan sa njom), koje ce nam pomoci da se koncentrisemo i ostanemo na pravom putu.

Postovane sestre, eto ko su i kakve su zene raja!